Povijest Zajednice Talijana


Zgrada u kojoj se naša Zajednica trenutno nalazi, smještena je u samom centru grada, u neposrednoj blizini antičkih zidina. U Zajednicu se ulazi kroz Herkulova vrata, sagrađena u I. stoljeću pr.Kr., koja su najstariji rimski spomenik u Puli.

Do kraja 19. stoljeća, površina na kojoj se danas Zajednica nalazi bila je pusta, dok se početkom 20. stoljeća ista počela ubrzano mijenjati izgradnjom novih objekata, među kojima nalazimo tada luksuzni i moderan restoran „Stadt Pilsen", sagrađen između 1900. i 1901. godine.

storia1
U travnju 1926. godine, kada restoran obustavlja djelatnost, objekt prelazi u vlasništvo grada Pule i pretvara se u rekreacijski centar za mlade.
9. prosinca 1946. osnovan je „Circolo Italiano di Cultura di Pola", pod predsjedništvom profesora Giulia Smareglie. Nekoliko mjeseci nakon osnivanja, službeno sjedište Zajednice postaje Ulica Zaro 10.
storia2
Odluka o preseljenju Zajednice u prostorije bivšeg rekreacijskog centra donosi se na prvoj sjednici vijeća Zajednice u ožujku 1948. godine dok je novo sjedište, gdje se i danas nalazimo, svečano otvoreno u siječnju 1949. godine.
Prostorije Zajednice kompletno su obnovljene i ponovno otvorene 1999. godine.

 storia3

Trenutno raspolažemo mnogobrojnim prostorima za odvijanje naših aktivnosti, knjižnicom sa velikim brojem knjiga na talijanskom jeziku, velikom unutarnjom salom prikladnom za održavanje predstava i konferencija, vanjskom pozornicom sa prekrasnom terasom za ljetne spektakle s muzikom uživo te kafićem, otvorenim svakog dana od 8 do 22 sata.


U našim prostorijama djeluje nekoliko udruga:
Kulturno Umjetničko Društvo Lino Mariani, osnovano 6. svibnja 1950, koji ubraja muški i mješoviti zbor pod vodstvom maestra Edija Svicha, ženski zbor pod vodstvom maestre Oriette Šverko te grupu mandolinista pod vodstvom maestra Ivana Štekara.
Društvo „Dante Alighieri" Pula, pod predsjedanjem profesorice Silvane Wruss, čiji je cilj zaštita i promicanje talijanskog jezika u svijetu; trenutno u našim prostorijama Društvo organizira tečajeve talijanskog jezika za početnike.

U našoj su Zajednici aktivne mnogobrojne grupe, među kojima i grupa keramike, mozaika, slikara, glumačka grupa te dječji zbor. Aktivnosti su slobodne za sve članove Zajednice. U našem se sjedištu održava i nastava Centra studija klasične glazbe Talijanske Unije „Luigi Dallapiccola".
U sezoni 2013/14 predviđeno je i osnivanje mješovitog zbora pop glazbe.

2020  Comunità degli Italiani di Pola   globbers joomla templates